Jablka se vali

Sobota 24.5.2008

S praci kancelarskych mysi jsme neuspeli, takze nezbyvalo nez nastoupit jako sice nezkuseni, ale zato vyskoskolsky vzdelani balici jablek. Nase balirna patri Bratrstvu Tomasu, tedy v originale Thomas Brothers, a nachazi se asi 10 kilometru za mesteckem Motueka na severu jizniho ostrova. Z toho co jsme videli se jedna o jednu z vetsich baliren tady v okoli – uvnitr a kolem kmita v pracovni dobe celkem neco okolo 100 zamestnancu. A jak to v takove balirne funguje?

Ve zkratce: vezme se velka budova, na jedne strane se do ni strkaji velke bedny s ovocem a na strane druhe vypadavaji ukazkove svazane palety plne krabic s roztridenym a krasnym ovocem. Uvnitr budovy to ale zije – plno pracovitych skritku…

Do prace na kole!

Jablka (obecne jakekoliv podobne ovoce, ale v teto oblasti se pestuji a bali jen jablka a kiwi) jsou privezena ve velkych petimetrakovych drevenych bednach, jak je pracoviti sberaci v sadu natrhali. Z nich jsou nasypana na pojizdny pas, oplachnuta ve vode a pak uz se rovnomerne vali pres nekolik stolu, kde se provadi tzv. grading, neboli hodnoceni kvality.

Oba dva jsme si s Terkou grading vyzkouseli hned v den nastupu. U me to byl nastesti den posledni, Terka to musela vydrzet jeste cely tyden, ale zarucene jde o nejsilenejsi praci v cele balirne. Cely den stojite pred pohyblivym stolem, po kterem se vali stovky jablek za minutu. Ukolem je vyhodit z nich vsechna oskliva – s flekem, skrabancem, skvrnou od slunicka, cernou teckou u bubaka, propichnutou slupkou a milionem dalsich vad tak, aby zbyla jen ta perfektni a prvotridni novozelandska jablka. Po pulhodine se cloveku cely pas jablek slije pred ocima v jednolitou plochu prevazne cervene barvy. Po dalsi pulhodine by dal clovek nevimco za to, aby se pas alespon na chvilku zastavil. A kdyz konecne nastane cas prestavky a pas se skutecne zastavi, zhoupne se s vami zem, jak si mozek na pohyb pred ocima privyknul…

Grading - hodnoceni kvality

Takto vytridena jablka uz nasleduji sve rychlejsi kamarady do pocitacove tridicky. (Zatimco ta spatna putuji ven z budovy do velke bedny oznacene “dzus”.) Pocitacova tridicka s chybovosti vetsi nez malou (hlavni je rychlost) dela spostu veci – jablka zvazi, zmeri, odhadne, jestli jsou dostatecne cervena, a s jeste mensi uspesnosti na ne nalepi ty male kulate samolepky. Na sirokem pasu s vozicky, ktery je skoro stejne dlouhy jako velka budova, pak jabka jedou a jsou vyhozena do nektere z 25ti bocnich balicich linek. To podle sve velikosti, vahy a dalsich pochybne zmerenych parametru.

A na techto balicich linkach se teprve deje to podstatne, dulezite a zajimave. Vetsinou zde pracuji dva lidi, rikejme jim Rovnac a Balic. (V pripade mensiho vytizeni linky jsou obe tyto cinnosti vykonavany jednou a toutez osobou.) Rovnac ma za ukol jeste jednou zkontrolovat kvalitu prikvacivsich jablek (jestli na gradingu nejake osklive neuteklo, jakoze vzdy utikaji) a nasledne je srovnat do papirovych platicek s prohlubnemi. Vsechny pekne stopkou do jednoho smeru a cervenejsi stranou nahoru, samozrejme :-) Osoba druha, Balic, pak tahle papirova platicka sklada v nekolika vrstvach do krabic. Kdyz je krabice plna, vnitrni igelit hezky zabali, krabici zavre a posune na konec linky, odkud jsou krabice skladany na palety (pote, co je kazde krabici prirknut identifikacni stitek s carovym kodem od Stitkovace). Jednoduche, ze?

Jabka jedou do pocitace

Ale to by nesmely byt pritomny take dve specialni profese, ktere zajistuji vsem ostatnim dostatek zabavy a povyrazeni. Tou prvni jsou Manazeri Kvality. Ve zlutych habitech a s vozickem na koleckach nahodne obchazeji jednotlive linky a ze zabalenych krabic si nektere odvazeji na kontrolu ke svemu stolu. Tam jedno jablko po druhem pod lupou prohlizeji, meri posuvnym meritkem a jinak zkoumaji. Po kontrole je odvezou zpatky na linku, aby Rovnaci nalezite vycinili. Dukladne mu ukazou vsechna, ktera se o milimetr odlisuji ci maji o procento vetsi flek nez je povazovano danou Manazerkou Kvality za pripustne a k tomu dodaji neco ve stylu “na tyhle si opravdu davej pozor!”. Rovnac alias karana osoba zpravidla rekne “OK” a mysli si svoje, protoze kdo si toho ma vsimnout, kdyz se mu vali deset jablek za vterinu.

Balici linka - Rovnac

Avsak i Balici, tedy osoby rovnajici platicka do krabic, maji sveho andela strazneho. Tim je Manazerka Vytizeni. Je jedna, ale i to staci – jejim jedinym poslanim je prubezne borit relativne fungujici obsazeni linek a tim vyrabet vselijake zajimave situace. Totiz, misto aby vychazela z jakesi zkusenosti a predpokladu, bezhlave posila Balice (a obcas i Rovnace) od jedne linky k druhe. Tim, ze se jablka tridi podle velikosti, prubezne padaji na jednotlivych linkach tu rychleji, tu pomaleji, jak se zrovna na stromech urodila.

Balici linka - Balic

Ale…jakmile se Balic u pomalejsi linky podiva na vterinu jen tak do vzduchu, uz to znamena, ze neni dostatecne vytizen, a je poslan k jine lince, i kdyby ta jela jeste pomaleji, zatimco “hrozne pomala” linka od ktere odesel, zustava opustena. Tim se na ni hromadi srovnana jablka tak dlouho (zpravidla 1-2 minuty), az si toho Manazerka Vytizeni vsimne a dotycneho posle zpatky. Na druhou stranu se zase stava, ze i kdyz se linka rozjede prilis rychle a Balic nestiha, ne vzdy si ho Manazerka vsimne, pripadne to uspesne ignoruje a nechava ho, at se snazi. Nezabalena plata jablek postupuji vic a vic k okraji linky, aby vse nakonec vyustilo v grandiozni zaver – jablka zacnou z okraje linky padat na zem a kutalet se na vsechny strany. V tu chvili Manazerka celou linku zastavi, vsichni Manazeri Cehokoliv se sebehnou a horecne bali nahromadene krabice. Kdyz je to hotovo, zmizi Manazeri jak para nad hrncem a linka se rozjede puvodni rychlosti…

Nesmime nakonec samozrejme zapomenout na spoustu dalsich profesi, jako Skladac na Palety, Pripravce Krabic, Manik s Vysokozdviznym vozikem a tak. Bez nich by totiz tohle mraveniste nefungovalo, tak jsou duleziti. (Vsimnete si toho rozdilu – bez Manazeru Kvality a Vytizeni by balirna fungovala naprosto hladce :-)

Vnitrek balirny

Tak takovou srandu mi si tady uzijeme – Terka je Rovnac a ja jsem Balic. Prace je to silena, hlavne na psychiku kreativniho cloveka. Namahava nijak extra taky neni, ale diky neustalemu opakovani nekolika pohybu nas stejne na tele vsechno boli. Uz se tesime, jak na tom Zelandu zacneme konecne odpocivat. Uz brzo!

P.S. Jablecna sezona nam uz skoncila, tak ted balime pro zmenu kiwi. V podstate je to stejna silenost, jen se u kiwi navic hlidaji nespravne tvary – tudiz musime hlidat a vyhazovat vse, co je prilis placate, ctvercove, kulate, sisate – proste to nema tvar idealniho kiwi…

5 komentáře k článku "Jablka se vali"

  1. NatálNa

    Ahoj Borci!
    Naše cesta na Nový Zealand je na spadnutí a pak pokračujeme samozřejmě do Austrálie a do Kanady. Někde jste tu psali že jste vydělali cca 5000 NZD. Tak jsem se chtěla zeptat, jestli je to celkový výdělek, nebo to co Vám zbylo. My budeme samozřejmě v tom blatě trhat jabka :D

  2. Terka

    2 NatalNa:

    Ahojky,
    s temi 5000 tisici (radove) mas pravdu. Byl to nas cisty vydelek (po zaplaceni dani, ze kterych se nam toho pry moc nevrati) za oba dva dohromady, prace za pet tydnu, delalo se 6 dni v tydnu.
    Rozdil oproti vam je v tom, ze my jsme meli fixni hodinovou mzdu, kterazto u sezonnich praci je na urovni minimalni mzdy – 12 dolaru na hodinu (po ocisteni o dan to dela asi 9,5).
    V pripade cesacu (coz je to, co chcete delat vy) se neplati od hodiny, ale co vime, tak od poctu ocesanych stromu, nacesanych kosu atd. Tedy zalezi ciste na vasi sikovnosti, kolik jste schopni si vydelat – a zname lidi, kteri dokazali jet jako fretky, takze za stejnou dobu co my si dokazali vydelat klidne dvakrat tolik. U nas bylo po cesacske sezone, ale stejne my nemeli potrebu to nijak hrotit, takze jsme byli plne spokojeni s tim, co jsme meli.
    Takze uvidite. Hodne stesti, hodne penez a hlavne teste se na Kanadu – ta je fakt super :-).

    Terka a Ludvik

  3. Danec

    Ahoj, super článek, výborně se vám povedlo popsat realitu NZ balírny:) Máme stejný zkušenosti z cesty před pár lety s tím rozdílem, že celé akci velilo najednou 5 farmářů – vlastníků čímž vznikaly skutečně zajímavé situace. My jsem se tenkrát domnívali, že se jedná o zcela spontánní výrobu bez systému až váš článek mi pomohl se v tom mumraji trochu zpětně zorientovat :-)

  4. Verča

    Zdravím, zajímalo by mě na kolik vás vyšla letenka z Argentiny na NZ a v jakém časovém předstihu jste ji pořizovali? Verča

  5. Ludvik

    2 Verča:

    Ahoj,

    letenka z Buenos Aires do Aucklandu nás tehdy stála 1350 USD na osobu, což tehdy bylo nějakých 24 000 Kč. Kupovali jsme si jí necelé 2 měsíce předem.

    Tyhle přes-oceán letenky byly na naší cestě to nejdražší. Celý rok dopředu jsme ceny průběžně sledovali, jestli stoupají nějak hodně před datem odletu nebo ne, ale zjistili jsme, že tyhle drahé letenky se drží víceméně pořád stejně – alespo? tehdy tedy platilo, že bylo jedno, jestli jí člověk koupil dopředu půl roku nebo měsíc (samozřejmě 14 dní před odletem už se cena zvedá asi vždycky).

    Jak je to teď, to už bohužel nějak nestíháme sledovat :-)

    Snad to takto pomůže
    Ludvík a Terka

Naši sponzoři



Cestovní pojištění
Cestovní pojištění od GENERALI

Asistenční služba
Asistenční služba EUROP ASSISTANCE

Hosting stránek
a doména
Profesionální webhosting IGNUM

Stan, spacáky, vařič
Outdoorová výbava COLEMAN

Batohy
Batohy TREKSPORT

Bundy a kalhoty
Gore oblečení TILAK

Nabíječka, baterie
Energie od AVACOMu

Dezinfekce vody
Dezinfekce vody AQUAPLUS

Nádobí, rukavice
Outdoorová výbava YATE

Zpracování fotografií
Zoner Photo Studio

Cestovní kancelář
Cestovní kancelář Alpina

Autobusová doprava
Autobusová doprava Jenda

Prosm, zkontrolujte zadan daje

Pro dokonen rezervace prosm opite kd:

Dkujeme, drek jsme zarezervovali.

Kopii e-mailu s rezervac jsme zaslali vm i organiztorovi svatby.