Zuzka promine, aneb pro vsechny milovniky morcat :-)
Pátek 14.12.2007Morcatka jsou hrozne mila a pritulna zviratka, ale jejich prakticka vyuzitelnost je u nas v Cechach vicemene nulova…
A to prinejmensim do doby, nez mile morcatko, dobre krmene, doroste prijatelne vahy a velikosti; tedy kdy si ho bezny nezaujaty clovek uz nesplete s mysi a kdyz takove morce probehne mistnosti, je jeho pohyb chlapem vubec zaznamenan. V tu chvili uz zacina prakticka vyuzitelnost stoupat a amatersti kuchari jiz zacinaji dostavat napady, jak by mohla vypadat priprava…
V tu chvili ovsem vetsinou zasahne majitel morcete a s krikem celou predstavu a pripravu prerusi. Pokud by tak ale neucinil, teplota byla spravne nastavena a jihoamericky postup spravne dodrzen, pak budiz toto kuchari prikladem, jak by mela vypadat konecna faze pred servirovanim…
Ale samozrejme polovinu gurmanskeho zazitku dela chut a druhou polovinu dojem esteticky, a tak nemuzeme zapomenout ani na ukazku servirovani teto vyznacne pochoutky. Nabizi se hodne variant, jedna z tech klasictejsich je pecene morce s varenymi brambory prelite pikantni omackou…
Dokladem toho, ze stravnikovi kucharem pripravene jidlo zachutnalo, a tedy nejvetsi kucharovou odmenou, je samozrejme prazdny talir. Takze pokud vase prvni pripravena porce morcete dopadla jako na tomto obrazku, pripravili jste ho skvele!
Pokud by vam prace s morcetem prisla prilis komplikovana vzhledem k jeho titerne velikosti, muzeme jedine doporucit sice obtizneji sehnatelnou, ale o to vetsi variantu, ktera se v odbornych kruzich nazva kapybara. S jejim sehnanim na ceskem trhu bude vsak trochu problem a tak se vyplati zvazit, zda misto ni nepripravit preci jen vice morcat…
PS. Vsichni majitele morcat, odpustte nam nase hrichy. Ale legrace prece musi byt, ne? :-)
Pátek 14.12.2007 v 01:27
ja jsem morce v Peru myslim nedojed. A nechal jsem pacicky … bylo tam malo masa … tky to byla pro me jenom zkouska, a vickrat si ho uz nedam :-)
Neděle 16.12.2007 v 15:08
Teda Tete, Ludviku,
vy se teste, az se vratite! :-)) Povinne prijedete k nam na navstevu a ja vam pujcim tu moji bilou kousavou svini, ta vam to vsechno hezky vysvetli!
A abych vedela, jak vypadaji morceci kosticky, na to nemusim svoje svine varit a jist, zrovna mam doma fotku Dr. Rentgena svoji bile kousave svine… byli jsme na veterine.
Mejte se tam zatim krasne a jestli brzo nezverejnite fotky zivych morcatek, tak si me neprejte!
:-))
Zuzka
Neděle 16.12.2007 v 20:12
Ahoj Zuzi,
vzdyt fotka ziveho morcatka byla hned na zacatku…a je to dokonce tvoje Fidorka…:-)).
Ale OK, pokusime se polepsit se…a vylepsit si reputaci… Jen jeste nevime cim :-))
T+L
Úterý 18.12.2007 v 11:56
Ahoj,
zrovna jsem snídal, když jsem četl tenhle článek, a nějak mě přešla chuť. Leč v mém okolí se žádné morče nevyskytovalo a přeci jen s přípravou by to bylo na brzký oběd a ne na snídani, tak jsem musel vzít za vděk houskami :-)
Na to talíři to vypadá moooc pěkně, i když to v té misce se salátem, okurkou a nevím čím vším zeleným ještě vypadá líp :-)
Pavel
Pátek 6.6.2008 v 14:52
No co, hlodavec jako hlodavec, vzdyt take jime kralika
Vlado
Pondělí 9.6.2008 v 08:30
Ahoj Vlado,
ale králík NENÍ hlodavec ;-) Patří mezi zajícovce – já jen, aby v tom byl pořádek ;-)
He he, a já konec konců taky patřím mezi zajícovce :-D
Pátek 13.6.2008 v 09:22
Jak to, ze neni hlodavec?! Vzdy byl. To mozna nejake novejsi cleneni
Pátek 13.6.2008 v 11:56
Vlado, sice má podobné zuby jako hlodavec, ale v některých dalších znacích se od hlodavců liší. Zpaměti to dohromady nedám, ale jestli budu mít chvilku, najdu k tomu nějaký odborný článek ;-)